Bethlehem & Jeruzalem – intro

20180320_205526.jpgZoals aangekondigd in een vorige post ga ik naar The Holy Land. Morgen neem ik op Schiphol het vliegtuig richting Tel Aviv en ik hoop ’s avonds in te checken aan de receptie van Assaraya Hotel in Bethlehem, waar ik vijf nachten zal logeren. Aanleiding voor deze wellicht bewogen reis: de vijfde editie van de Palestine Marathon. Aangezien het quasi onmogelijk is om 42km te lopen in de bezette gebieden (de muur, de checkpoints, de nederzettingen…) moeten deelnemers tweemaal dezelfde lus afleggen. Het vertrek- en eindpunt ligt op Manger Square in Bethlehem – vlakbij de Geboortekerk – en het parcours doorkruist twee vluchtelingenkampen. Ik kan nu al verklappen dat ik het na één lus van 21km voor bekeken ga houden. Als ik het nu in mijn hoofd zou halen om me aan een volledige marathon te wagen, dan zal ik wellicht roemloos heengaan op een steenworp van waar Jezus geboren is. Dat staat niet op mijn programma, want ik wil na de loopwedstrijd graag nog even gaan dobberen op het zoute water van de Dode Zee, de laagst gelegen plek op aarde. Ook de dag voor de Palestine Marathon zal zeer rijk gevuld zijn en ik heb mijn wishlist al via Whatsapp overgemaakt aan Abood, die me donderdagmorgen oppikt aan het hotel. Abood van Abood Travel vond mijn programma iets té ambitieus, dus het is al een beetje ingekort. Zaterdag en zondag zal ik me dan weer volledig op Jeruzalem storten. Kortom, het belooft zoals gezegd een bewogen reis te worden – ook al omdat de spanningen ginds zoals zo vaak weer hoog oplopen. Vooral nadat één of andere zot iets meer dan honderd dagen geleden besloot om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. In de daarop volgende protesten zijn er al meer dan dertig doden gevallen. Los daarvan heeft het Israëlische leger dit weekend luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza, is Ahed Tamimi gearresteerd en sloten boze christelijke leiders de Heilig Grafkerk uit protest tegen het stadsbestuur van Jeruzalem. Het is de eerste keer dat ik alleen op reis ga en ik vind het nu al spannend.

Groetjes van Ruud x

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: